Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg

Tijdens het bezoek aan het Marie Tak van Poortvlietmuseum wordt een aspect van de schilder- of beeldhouwkunst uit de lopende tentoonstelling belicht en besproken met de leerlingen. Dit kan onder andere zijn: kleur, vorm, licht, stijl of kunststroming. Doel is leren kijken naar kunst en kunst leren begrijpen. Na een bezoek aan de tentoonstelling gaan leerlingen aan de hand van het besproken onderwerp zelf aan de slag in het museum met verf, klei, papier en/of foto's.

Tentoonstellingen 2020

11 april t/m 28 juni 2020 DE ANIMATIE VAN LISETTE - DOMBURG DICHTERBIJ:

Ingebed in een 'klassiek' Domburgse entourage speelt de designer en 3D kunstenaar Lisette Huizenga met de vormen en de verbeelding. Brengt de tentoonstelling van kenmerkende mooie werken uit de collecties van het MTVP Museum en het ICEAC Domburg als kunstenaarskolonie al heel dichtbij, de presentatie van Lisette in het midden daarvan zorgt voor extra gewaarwordingen en een nog intensere ervaring. Een belevenis!

4 juli – 8 november 2020 STUG VOLHARDEND EN STOER EXPERIMENTEREND - DE WEG VAN JO KOSTER EN DORA KOCH-STETTER

Dat de Nederlandse Jo Koster en de Duitse Dora Stetter beiden aan verschillende Europese kunstenaarskolonies verbonden geweest, komt duidelijk in hun werk tot uiting. In een prachtig overzicht van onder meer in Domburg, Staphorst, Heeze, Knokke en Ahrenshoop ontstane schilderijen en grafiek worden de verschillen en overeenkomsten tussen hen getoond. Met Jo Kosters werk als leidraad volgt de Zomertentoonstelling 2020 van het MTVP Museum Domburg de ontwikkeling van twee traditioneel begonnen kunstenaressen, waarbij de ene zich vooral in Frans neo-impressionistische en de andere zich vooral in Duits expressionistische zin ontplooide. De weg was stug maar de vrouwen waren stoer!

Het Marie Tak van Poortvliet Museum
Kunstenaars hebben van oudsher over Walcheren rondgezworven, aangetrokken door de schoonheid van de omgeving en de bijzondere lichtval langs de kust. Met enkele Belgische schilders omstreeks 1870 als voorlopers, ontplooide de kunstenaarskolonie Domburg zich rond 1900, beleefde zij haar bloei tijdens de bekende Domburgsche Tentoonstellingen (1911-1921) en duurde zij voort tot eind van de jaren twintig. De kunstenaarskolonie kwam symbolisch tot een einde toen ‘de kunstzaal’ ten gevolge van hevige stormen in de winter van 1921 op 1922 instortte. Een replica van het oude gebouwtje in het centrum huisvest sinds 1994 het Marie Tak van Poortvliet Museum. Het museum organiseert twee keer per jaar exposities rond de deelnemers aan de oude tentoonstellingen, rond hedendaagse kunstenaars die een band met Zeeland hebben en - in het kader van de contacten tussen Europese kunstenaarskolonies onderling - rond andere spraakmakende kolonies uit eind negentiende en begin twintigste eeuw.

marie_tak_van_poortvliet_museum_domburg_bestemming_de_cultuurbus_cultuurkwadraat_zeeland_

Specificaties

Doelgroep
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Instelling
Museum
Competentie
Creërend vermogen
Onderzoekend vermogen
Reflectief vermogen

Contactinfo

Marcelle Immink
0118-584618
info@mtvp.nl
Ooststraat 10 a
4357 BE
Domburg
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, op maandag gesloten

51.5634237, 3.4982907

Reservering Cultuurbus

Reserveren van de Cultuurbus is vanaf 1 januari 2023 om 12.00 uur weer mogelijk.