Vleeshal

Hedendaagse kunst, wat is dat en hoe kijk ik ernaar?

Vleeshal is een centrum voor hedendaagse kunst, waar elke drie maanden een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken is. Het is gevestigd in het voormalige stadhuis op de Markt van Middelburg. De bijzondere ruimte wordt gekenmerkt door haar uitgesproken gotische architectuur, die al sinds de jaren zeventig kunstenaars inspireert bij het maken van unieke tentoonstellingen. De Vleeshal komt ook regelmatig buiten de deuren van haar gebouw en gaat samenwerkingen aan op lokaal, nationaal én internationaal niveau. Door haar experimentele programmering heeft de Vleeshal wereldwijde bekendheid opgebouwd. 

Hedendaagse kunst, wat is dat en hoe kijk ik ernaar? Bij elke nieuwe tentoonstelling in de Vleeshal ontwikkelen we in samenwerking met de kunstenaar(s) een educatieve workshop die ingaat op de thema's van de tentoonstelling.

We beginnen met goed kijken. Daarna bespreken we met elkaar wat we zien en welke vragen de werken bij ons oproepen. Om te eindigen met een actief deel, waarin getekend, gekleid of gedanst kan worden – afhankelijk van de kunstvorm die de kunstenaar heeft gekozen.

 In het educatieve programma komen verschillende disciplines aan bod, zoals dans, beeldende vorming, muziek en theater. De workshops worden zo ontwikkeld dat leerlingen binnen de kaders van de opdracht zoveel mogelijk zelf invulling kunnen geven. De workshops zijn er op gericht de creativiteit van de leerling en de vrijheid in het maken te stimuleren. De eigen beleving en ervaring staat centraal. 

Aan het einde van elke les reflecteren leerlingen op het eigen werk of op het werk van anderen. Hetzij op een schilderwerk, hetzij op een improvisatiedans, hetzij op een korte theateropvoering. 

Als centrum voor hedendaagse kunst zien we het als ons doel leerlingen bekend te maken met hedendaagse kunst. Wat zie je? Hoe kijk je ernaar? Wat zal de kunstenaar ermee bedoelen? Wat zien de leerlingen er zelf in? Dit zijn vragen die centraal staan. 

De Vleeshal, Cultuurkwadraat, Bestemming De Cultuurbus, Cultuureducatie

Specificaties

Doelgroep
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
VMBO 1
VMBO 2
VMBO 3
VMBO 4
HAVO / VWO 1
HAVO / VWO 2
HAVO / VWO 3
Instelling
Historische locatie
Museum
Galerie
Thema
Kinderkunstweek
Iktoon
Competentie
Creërend vermogen
Onderzoekend vermogen
Reflectief vermogen

Contactinfo

M. van Vliet
0118 652200
educatie@vleeshal.nl
Markt 1
4331 LL
Middelburg

51.498765067649, 3.6109507083893

Reservering Cultuurbus

Reserveren van de Cultuurbus is vanaf 1 januari 2023 om 12.00 uur weer mogelijk.