Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs #2 - ONLINE

Inspirerend cultuuronderwijs voor alle Zeeuwse leerlingen! Cultuurkwadraat organiseert samen met partners de Tweede Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs. Deze online bijeenkomst is voor iedereen die zich met cultuureducatie bezighoudt in Zeeland: vanuit het onderwijs en kinderopvang, de culturele sector en de overheid.

Vanaf 8 maart kan je op deze pagina de inspiratiessessies en keynote terugkijken.

De publicatie: 'Toekomst voor cultuuronderwijs' kun je downloaden via de volgende link: 'Toekomst voor cultuuronderwijs'.

Met deze Inspiratiedag wordt de periode Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 afgesloten en gaat de periode Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 van start. Dit jaar treffen we elkaar online, en wel op donderdag 25 februari, van 15.00 tot 18.00 uur. We hebben een programma samengesteld dat voor iedereen relevant, inspirerend en prikkelend is en dat ook jou een podiumplaats biedt.

cultuurkwadraat_cultuureducatie_met_kwaliteit_2021-2024

Specificaties

Datum
Tijd
15.00 tot 18.00 uur
Locatie
Online

Keynote Jeroen Lutters, inspiratiesessies, presentatie nieuwe CmK-programma en quiz
We beginnen met een welkomstwoord van dagvoorzitter Nynke van der Ploeg, directeur van Toonbeeld.
Dr. Jeroen Lutters, grondlegger van de methode Art-Based Learning, verzorgt de keynote. We presenteren het nieuwe CmK-programma Zeeuwse atelier voor de verwondering en overhandigen het eerste exemplaar van een publicatie over CmK 2017-2020 aan gedeputeerde Anita Pijpelink.

Na het plenaire gedeelte gaan we uiteen en volgt iedereen twee inspiratiesessies naar eigen keuze. We hebben een breed aanbod samengesteld met workshops en presentaties over bijvoorbeeld Art- Based Learning, media & technologie, procesgerichte didactiek en cultuureducatie in het voorgezet en speciaal onderwijs.

We ronden de Inspiratiedag af met een presentatie van ideeën van de deelnemers (grijp je kans!) én de Zeeuwse Cultuureducatie Flits Quiz.

Programma 

15:00 - Opening door dagvoorzitter Nynke van der Ploeg

15:05 - Keynote speaker Jeroen Lutters over Art-Based Learning

15:45 - Intermezzo met Theaterloods-B en De Cultuurbus

15:50 - Presentatie CmK3 en publicatie CmK2 - overhandiging aan gedeputeerde Anita Pijpelink

16:00 - Inspiratiesessies ronde 1

16:30 – Intermezzo met Theaterloods-B en De Cultuurbus

16:35 - Pauze

16:45 - Intermezzo met Theaterloods-B en De Cultuurbus

16:50 - Inspiratiesessies ronde 2

17:20 - Pecha Kucha: inspiratie, nieuwe activiteiten en ideeën cultuureducatie in Zeeland

17:30 - Zeeuwse Cultuureducatie Flits Quiz met mooie prijzen.

18:00 - Afsluiting

Jeroen Lutters, Cultuurkwadraat, Zeeland, Cultuureducatie

Jeroen Lutters over Art-Based Learning
Dr. Jeroen Lutters, lector bij ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten  en grondlegger en bedenker van de methode Art-Based Learning verzorgt de inleiding. Zijn onlangs verschenen publicatie Art-Based Learning - handboek voor creatief opleiden is een uniek en vernieuwend handboek dat (toekomstige) docenten leert om samen met hun leerlingen te onderzoeken hoe kunst kan bijdragen aan het ontwikkelen van een creatieve en onderzoekende geest.

Zeeuws atelier voor de verwondering, cultuureducatie met kwaliteit

Grijp je kans en doe mee aan de Pecha Kucha met inspiratie en nieuwe ideeën
Heb jij nieuwe ideeën voor cultuureducatie in Zeeland, mooie voorbeelden van programma’s of bijzondere activiteiten en wil je deze graag delen om anderen te inspireren? Dan vragen we jou hiervan een filmpje of beeld van maximaal 30 seconden te maken en naar ons te sturen. Van alle inzendingen maken we een inspirerende Pecha Kucha. 

Een Pecha Kucha is een presentatietechniek uit Japan die elke deelnemer 30 seconden voor zijn of haar idee geeft. De beperkte tijd dwingt tot creativiteit en het to the point zijn.  

Wil je jouw inspiratie delen? Stuur dan jouw inzending van maximaal 30 seconden, in mp4-bestand of als PDF (liggend-landscape) via WeTransfer uiterlijk maandag 22 februari naar info@cultuurkwadraat.nl

Kijk eens wat er kan - Terugblik op 4 jaar CmK

Inspiratiesessies ronde 1

Wil je weten hoe je je leerlingen of bezoekers op een heel persoonlijke manier kunst kan laten ervaren? Zodat ze leren van kunst in plaats van over kunst? En heel direct bezig zijn met het ontwikkelen van creativiteit en authenticiteit? Of heb je behoefte aan creatieve verdieping en verbreding voor jezelf? Famke Sinninghe Damsté neemt je, verdeeld over twee rondes,  mee in de vier stappen van de methodiek Art-Based Learning.

!Let op: als je voor deze workshop kiest dien je zowel in ronde 1 als in ronde 2 deze workshop op het aanmeldformulier aan te vinken. Het is niet mogelijk om 1 van de 2 workshops te volgen.

Het werken in leergemeenschappen, proeftuinen, labs – de initiatieven om vanuit verschillende disciplines samen te werken vliegen ons om de oren. Wat hebben ze gemeen? Wat zijn de succesfactoren? Waarom lijkt dit op zo veel plekken een geschikte aanpak te zijn om kunst- en cultuuronderwijs verder te ontwikkelen? Emiel Copini neemt je mee in verschillende projecten waarin hij in leergemeenschappen, door onderzoek en onderwijsontwikkeling te verbinden, cultuuronderwijs een stap verder probeert te brengen.

Laat je inspireren en rondleiden in de wonderlijke wereld van technologie en media. Welke technieken zijn er allemaal? En hoe zijn deze toepasbaar in de praktijk van cultuureducatie.

Voor deze training is geen specifieke voorkennis nodig en het is voor iedereen begrijpelijk. Christian Godschalk opent deze wereld op een laagdrempelige manier die voor iedereen begrijpelijk is.

Het Peuterpakhuis maakt een cultuureducatieprogramma voor peuters met dans, muziek, beeldende activiteiten en meer. Doel is creativiteitsontwikkeling voor peuters, onder het motto: ‘Spelen is leren’. Op deze wijze worden kinderen al op jonge leeftijd in aanraking gebracht met kunst & cultuur én gaan ze daar mee verder op de basisschool.

 

Kunstkade werkt samen met Sinne Kinderopvang, Stichting Kinderopvang Friesland en de gemeente Leeuwarden aan de brede ontwikkeling van peuters door middel van Kunst & Cultuur.

Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie

https://www.conferentie-fcp.nl/programmaonderdelen/sessie/6bf6de5c/ 

Onderzoek aan de hand van oefeningen en voorbeelden hoe je met materiaal, jouw eigen lichaamstaal en bewegingen, mimiek en geluid het zintuiglijke, onderzoekende spel van jonge kinderen kunt stimuleren. Hoe krijg en houd je jonge kinderen in de ‘flow’ en wat precies is de rol van volwassen begeleiders. Tijdens de workshop van Cathalijne Smulders ontdek je de antwoorden  op een praktische manier, onder andere door veel zelf met materialen te spelen.

Inspiratiesessies ronde 2

Wil je weten hoe je je leerlingen of bezoekers op een heel persoonlijke manier kunst kan laten ervaren? Zodat ze leren van kunst in plaats van over kunst? En heel direct bezig zijn met het ontwikkelen van creativiteit en authenticiteit? Of heb je behoefte aan creatieve verdieping en verbreding voor jezelf? Famke Sinninghe Damsté neemt je, verdeeld over twee rondes,  mee in de vier stappen van de methodiek Art-Based Learning.

!Let op: als je voor deze workshop kiest dien je zowel in ronde 1 als in ronde 2 deze workshop op het aanmeldformulier aan te vinken. Het is niet mogelijk om 1 van de 2 workshops te volgen.

De procesgerichte didactiek gaat over betrokkenheid, eigenaarschap, creativiteit en het verbinden van leergebieden. Danielle Bouwmeester geeft met beelden en videofragmenten inzicht in deze vier aspecten van procesgericht werken met leerlingen.

Hoe werk je in het vo samen met culturele instellingen? En hoe verbind je je met het basisonderwijs? Door deze samenwerkingen én met doorlopende leerlijnen wordt cultuureducatie betekenisvoller voor leerlingen. Eva Martens vertelt in deze workshop hoe zij verbindingen maakt: naar boven en naar onderen.

Wat is het belang van binnen- en buitenschoolse cultuureducatie voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Zoë Zernitz gaat in op de ontwikkeling van verbeelding bij leerlingen en geeft je praktische tip en inspiratie. Iris van Heesch geeft tips over hoe je als culturele instelling of cultuurprofessionals samen met het onderwijs jouw aanbod en aanbodontwikkeling beter kan laten aansluiten bij de beleving van de kinderen.

De meerwaarde van Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024

Maak kennis met het programma Bouwen aan het Zeeuwse atelier voor de verwondering, waarmee iedereen die zich inzet voor leerlingen zich (verder) kan ontwikkelen tot een professional in cultuureducatie. 

Aanmelden

De aanmeldtermijn is versterken. Wil je deelnemen aan de Inspiratiedag? Stuur dan een e-mail naar info@cultuurkwadraat.nl. Op donderdag 25 februari om 14.00 uur plaatsen we de Zoom-link naar de Inspiratiedag op deze pagina. 

  • Je bepaalt zelf welke onderdelen van het programma je volgt. Het is mogelijk om alleen het plenaire programma te volgen of een inspiratieronde. 

Belangrijk

  • Na afloop van de Inspiratiedag sturen we je graag een kleinigheidje toe. Vul daarom het adres in dat je daarvoor wilt gebruiken. We gebruiken je adresgegevens enkel voor dit doel.
  • We adviseren om de Inspiratiedag via een groter scherm (computer, laptop) bij te wonen, dit geeft een beter beeld dan een klein scherm (tablet, telefoon).
  • Voor het deelnemen aan de Zeeuwse Cultuur Flits Quiz heb je naast het scherm waarop je de livestream kijkt een smartphone met internet nodig.