Beeldend kunstenaar inspireert leerkrachten OBS Parelmoer

6 nov 2019 — Met een bijdrage uit het Stimuleringsbudget Verdieping cultuuronderwijs werkt het team van OBS Parelmoer in Yerseke samen met kunstenaar Jessica van Dierendonck aan een leerlijn beeldende vorming. Onlangs vond de aftrap plaats: een inspiratiemiddag in het atelier van Jessica in Middelburg. Er is lesopbouw ontwikkeld waarmee de leerkrachten zelf in hun groepen aan de slag gaan: goed (samen) kijken; materiaalonderzoek; ontwerpen; maken; presenteren en reflecteren.

OBS Parelmoer- Stimuleringsbudget Verdieping

OBS Parelmoer uit Yerseke zocht met het leerkrachtenteam naar een manier om vanuit een aantal basismaterialen en -technieken een leerlijn beeldende vorming in te zetten. Om die lijn te vinden én de leerkrachten er vaardiger en zeker mee te maken, ging de school een samenwerking aan met kunstenaar en leerkracht beeldende vorming Jessica van Dierendonck. Onlangs was de aftrap. Het team bezocht het atelier van Jessica in Middelburg. Hier was alle ruimte voor het eerste materiaal waarmee het team aan de slag ging: klei.

Na de inspiratiemiddag gaan de leerkrachten hun groepen op eenzelfde manier lesgeven in beeldende vorming. De lessen hebben steeds ongeveer dezelfde opbouw: kunst beleven en maken begint met goed (samen) kijken. Daarna volgt materiaalonderzoek of het maken van ontwerpen. Vanuit de materiaalonderzoeken en voorstudies maken de leerlingen een werkstuk. Dit kan vervolgens met de leerlingen en de leerkracht samen worden gepresenteerd. Ook reflecteren de leerlingen op hun proces.

De overige bijeenkomsten met de kunstenaar zijn op de school. OBS Parelmoer: “Jessica, bedankt voor je gastvrijheid en vooral natuurlijk je inspiratie! Die nemen we zeker mee de groepen in.”

Ook een slag maken met jullie cultuureducatie?

De inspiratietrainingen van OBS Parelmoer zijn mogelijk gemaakt door het Stimuleringsbudget Verdieping cultuuronderwijs van Cultuurkwadraat. Scholen die ook verdieping willen geven aan hun cultuuronderwijs komen in aanmerking voor het Stimuleringsbudget Verdieping cultuuronderwijs. Met deze stimulans – bestaande uit geld en advies – spelen wij in op de individuele behoefte van scholen.

Klik hier voor meer informatie

Naar nieuwsoverzicht