Inspirerend cultuuronderwijs voor alle leerlingen

4 feb 2021 — Cultuurkwadraat, het Zeeuwse kennisplatform voor cultuureducatie, heeft een subsidie van 1,2 miljoen toegekend gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) voor een derde periode van vier jaar ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ (CmK3). Dit bedrag wordt binnen Zeeland verdubbeld door matching vanuit de Provincie en de Zeeuwse gemeenten.

cultuurkwadraat_cultuureducatie_met_kwaliteit_2021-2024_

In het projectplan ‘Bouwen aan het Zeeuwse atelier voor verwondering’ licht Cultuurkwadraat toe wat in Zeeland de komende vier jaar gaat gebeuren op het gebied van verduurzaming en verankering van cultuureducatie. Het FCP noemt het een gedegen projectplan en een nauwkeurig uiteengezet programma voor 2021-2024 dat aansluit op de behoefte van het onderwijs en het culturele veld.

‘Zeeuwse atelier voor de verwondering’
‘Bouwen aan het Zeeuwse atelier voor verwondering’ noemt het vergroten van de deskundigheid en het enthousiasmeren van iedereen die cultuuronderwijs verzorgt als de belangrijkste speerpunten. Ook komt er meer samenwerking tussen scholen en hun culturele omgeving, tussen binnen- en buitenschoolse cultuureducatie en tussen primair en voortgezet onderwijs. Zowel het onderwijs als het culturele veld hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het programma.

cultuurkwadraat_cultuureducatie_met_kwaliteit_2021-2024

Zeeland-breed
De uitvoering van het programma vindt plaats in drie regio’s vanuit de betreffende centra voor cultuureducatie: KCE Oosterschelderegio, Kunsteducatie Walcheren en de combi Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen / Toonbeeld. Aanstaande 25 februari organiseert Cultuurkwadraat de Tweede Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs. Met deze bijeenkomst wordt de periode Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 afgesloten en gaat de periode Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 van start. 

Anita Pijpelink, gedeputeerde voor cultuur, is blij met de toegekende

Afbeelding
Anita Pijpelink - gedeputeerde Cultuur -

subsidie vanuit het FCP: “Kunst en cultuur verwondert, verbaast en voert je mee naar nieuwe inzichten. Het leidt naar innovatie en doet je dromen! We hebben in onze provincie een enorm divers cultureel aanbod. Het is fijn dat steeds meer kinderen dat ervaren. Met CmK3 zorgen we voor steeds meer slagkracht en professionaliteit. Als je leerkrachten ondersteunt en zorgt voor een doorlopende leerlijn, verhoogt dat de kwaliteit van het cultuuronderwijs.”

CmK3: voor instappers en doorpakkers

CmK is opgezet door het ministerie van OC&W om ervoor te zorgen dat kinderen profiteren van goed cultuuronderwijs waarin ze plezier hebben en belangrijke vaardigheden leren. Voor de derde periode, van 2021-2024, is nu wederom subsidie beschikbaar gesteld aan Cultuurkwadraat om CmK in Zeeland uit te voeren.

Er zijn al twee projectperiodes Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) van vier jaar geweest en in die periodes is veel moois tot stand gekomen: 130 Zeeuwse scholen doen al mee aan CmK. Deze scholen zetten de ontwikkeling en verduurzaming van cultuureducatie voort. Daarnaast kunnen scholen die nog niet bekend zijn met CmK gemakkelijk instromen.

Maatwerk  

Meedoen kan op allerlei manieren: er komen inspiratieactiviteiten, adviestrajecten voor het onderwijs – van kinderopvang tot het hbo –, coaching en deskundigheidsbevordering voor cultuurprofessionals, en trainingen over co-creatie en 21e -eeuwse vaardigheden. Dit alles staat in het teken van de missie van Cultuurkwadraat: alle Zeeuwse leerlingen in aanraking laten komen met muziek, dans, beeldende kunsten, toneel, mediakunst en erfgoed. Zo leren kinderen en jongeren om hun creatieve vaardigheden te gebruiken om problemen op te lossen en antwoorden te vinden. Er is daarom veel aandacht voor de 21e-eeuwse vaardigheden en kansengelijkheid in het cultuuronderwijs.

Naar nieuwsoverzicht