CmK3 in de Oosterschelderegio: waarnemingsvermogen bij kinderen open houden          

14 dec 2022 — Op 1 december vond op CBS De Welle in Kruiningen de opening van een heel bijzondere tentoonstelling plaats en KCE Oosterschelderegio was daar als initiatiefnemer bij! Deze tentoonstelling is de eindpresentatie van het project ‘De Vlechtheg II’, waaraan alle leerlingen van de school de afgelopen twee maanden enthousiast gewerkt hebben. Zij zijn, onder begeleiding van het kunstenaarscollectief De Nieuwkomers, aan de slag gegaan met verschillende kunstvormen; van foto- en videografie tot taal-, schilder- en geurkunst en hebben kennis gemaakt met diverse technieken waaronder cyanotypie (een fotografisch proces).

Vlechtheg

De Vlechtheg

Alle gebruikte materialen werden gehaald uit de natuur, die eveneens de grootste inspiratiebron vormde voor het project. De betrokkenheid van zowel leerlingen als leerkrachten was voelbaar en het is fantastisch om te zien hoe een project als ‘De Vlechtheg’ bijdraagt aan de saamhorigheid binnen een school. Creatief zijn vraagt een zekere kwetsbaarheid en dat kan alleen als alle kinderen zich veilig en vertrouwd bij elkaar voelen. 

 

Ateliers

‘De Vlechtheg’ is één van de ateliers die door KCE Oosterschelderegio ontwikkeld is binnen Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). De regeling wordt steeds breder uitgedragen en naast ‘De Vlechtheg’, zijn onder andere het muziekatelier ‘Gek Geluid’ en het filmeducatie atelier ‘MoviemakerZ’ op verschillende scholen uitgevoerd. Bij de totstandkoming van de ateliers wordt anders gekeken naar hoe de lessen op school kunnen worden ingevuld met aandacht voor vernieuwing en vakintegratie. Veel ateliers hebben een bevragend karakter. Waarom is iets ‘kunst’ en wanneer is een geluid ‘muziek’? Er worden verbindingen gelegd tussen natuur en techniek, ambacht en technologie. In alle ateliers worden kinderen uitgedaagd anders te kijken naar de wereld om hen heen en leren zij te reflecteren op hun eigen rol hierin én die van een ander. Ontdekken en verwondering gaan hierbij hand in hand.  


“Het was voor de kinderen een heel bijzondere ervaring;
in plaats van het leren bespelen van een instrumentgingen zij zélf op zoek naar geluiden.
Ze ontdekten hoe ze samen met deze geluiden muziek konden maken.”
Willinda Breedijk, CBS De Zevensprong

 
Leerlingen worden filmmakers
In het atelier ‘MoviemakerZ’ kruipen leerlingen in de rol van filmmaker. Ook hier staat het waarnemen van de eigen omgeving en het maken van een vertaling hiervan centraal. Inmiddels hebben zes basisscholen deelgenomen aan het project dat ontwikkeld is in samenwerking met CineZee, de Culturele Raad Borsele en Film by the Sea. In een reeks van tien lessen werken de leerlingen uit de bovenbouw toe naar het maken van een eigen korte film aan de hand van een zelfgekozen thema. Kinderen worden door ‘MoviemakerZ’ meer bewust van beeld en beeldverhaal. Dat film een perfect medium is om samenwerking én creativiteit te stimuleren blijkt uit alle filmpjes die tot nu toe gemaakt zijn: het enthousiasme spat ervanaf!
 

“Het maken van een film leert je om samen te werkenen open te staan voor andermans ideeën.”
Lotje Koster, Culturele Raad Borsele

 
‘The future is NOW’
Momenteel zijn wij druk bezig met het samenstellen van ons aanbod voor het nieuwe schooljaar. We brengen opnieuw met een bijzonder en gevarieerd cultuurmenu cultuureducatie naar alle scholen in de Oosterschelderegio! KCE Oosterschelderegio gaat hierover graag in gesprek en organiseert nieuwe ontmoetingen, waarbij we informeren én inspireren. Zo kunnen directeuren en icc-ers met onze organisatie kennis maken op de presentatiedag van KCE Oosterschelderegio op 1 februari 2023 in Theater de Mythe.
 
Binnen het thema ‘The future is NOW’ wordt onder andere door een bijdrage van Claire Boonstra een nieuwe kijk op onderwijs, de transformatie van ons huidige onderwijssysteem en de rol van cultuureducatie hierin belicht. Naast een cultuurmarkt zijn er diverse workshops waaraan kan worden deelgenomen. De dag wordt afgesloten met een spetterende surprise act en borrel in Podium ’t Beest.
 
KCE Oosterschelderegio kenmerkt zich door een groot werkgebied met maar liefst 121 po-scholen en 14 vo-scholen. Onze missie is om cultuuraanbod toegankelijk te maken voor ieder kind. We brengen leerlingen in aanraking met een breed scala aan kunst- en cultuuruitingen binnen de acht disciplines: erfgoed, beeldend, literatuur, drama, dans, multimedia, film en muziek. De educatieve scenario’s proeven, kennismaken, verdiepen en specialiseren helpen ons om deze missie uit te voeren. Inmiddels heeft KCE Oosterschelderegio binnen de eerste twee scenario’s cultuureducatie op 78 scholen mogelijk gemaakt!

“Kinderen leren anders naar de wereld te kijken.”
Angela van der Horst, directeur CBS De Welle

Nieuwe projecten           
In 2023 staan binnen de scenario’s verdiepen en specialiseren twaalf nieuwe projecten klaar om te worden uitgevoerd. Naast ‘Klimaatpiraat’ van Rem van den Bosch gaan begin volgend jaar onder andere de ateliers ‘Ai Ai Slim Speelgoed’, ‘Spacebuzz’ (ontwikkeld door André Kuipers), ‘Nieuwe media’, ‘Theater’ en ‘Textiel in context’ van start. Ook blijven we inzetten op het versterken van de samenwerking met nieuwe en bestaande partners, waaronder MuziekFabriek Zeeland. Naast een kantoor in Goes en Middelburg, opent KCE Oosterschelderegio in het nieuwe jaar een derde locatie in de muziekschool in Zierikzee. 
 
Wil je je aanmelden voor de presentatiedag of een afspraak maken met één van onze adviseurs? Mail naar info@centrumkce.nl.

Naar nieuwsoverzicht