Cultuurkwadraat krijgt rol als provinciaal ontwikkelbedrijf voor de cultuursector in Zeeland

21 dec 2022 — Op de valreep van het jaar 2022 heeft Cultuurkwadraat van de Provincie Zeeland de taak toebedeeld gekregen om de komende jaren het opleidings- en beroepsklimaat van de cultuursector in Zeeland te versterken. Hiertoe zal een programma worden ontwikkeld dat is gericht op de vorming van een nieuwe generatie culturele leiders in Zeeland, naar analogie van het landelijke programma Leiderschap in Cultuur. Met nieuwe betaalde startersplekken, assistentschappen en een leiderschapsprogramma krijgen instroom, doorstroming en professionalisering van de Zeeuwse cultuursector verder vorm.

Danser op het podium

Cultuurkwadraat werd opgericht in 2017, in eerste instantie ter versterking van de samenwerking op het gebied van cultuureducatie in Zeeland, met als eerste opdracht het coördineren van de landelijke regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ in Zeeland. In de daarop volgende vijf jaar zijn er diverse regelingen en projecten op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie bijgekomen, waarbij Cultuurkwadraat coördineert en de regionale cultuurpunten KCE (Oosterschelderegio), KEW (Walcheren) en Toonbeeld (Zeeuws-Vlaanderen) uitvoeren.

Sinds 2021 coördineert Cultuurkwadraat ook regelingen en projecten op het gebied van cultuurversterking, zoals de provinciale impulsregeling ‘Samen in Zee’ en de landelijke herstelregeling voor ondersteuning van amateurkunst.

 


“We zijn heel blij met deze opdracht van de Provincie Zeeland. Cultuurkwadraat heeft de afgelopen jaren een eigen positie ingenomen als provinciale advies- en ontwikkelingsorganisatie voor kunst & cultuur in Zeeland. We hopen in 2023 en de daaropvolgende jaren vanuit deze opdracht stevig te kunnen bijdragen aan duurzame  vernieuwing in en versterking van de cultuursector in Zeeland, met uitstraling ver daarbuiten”.

Leo Adriaanse, directeur-bestuurder van Cultuurkwadraat


 

Lees hier meer informatie over het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2023 van de Provincie Zeeland.

Naar nieuwsoverzicht