Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs 2022 #3

Op 30 maart 2022 was het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende Inspiratiedag Cultuuronderwijs. Alweer de derde editie vond plaats dit jaar! Cultuurkwadraat kijkt terug op een afwisselende en inspirerende dag, met een prachtige keynote van Nathalie Beekman en allerlei bijzondere inspiratiesessies, gepresenteerd vanuit het Zeeuwse atelier voor de verwondering.

verwondering mentaal 2

Specificaties

Doelgroep
Primair onderwijs
Voorgezet onderwijs
Culturele sector
Kinderopvang
(Vak)opleidingen
Overheid
Discipline
Beeldende kunst
Dans
Erfgoed
Literatuur
Media
Muziek
Theater
Focus
Deskundigheidsbevordering
Duurzaam versterken van cultuureducatie
Samenwerking met culturele omgeving
Verbinding binnenschools met buitenschools
Integrale cultuureducatie
Doorlopende leerlijn po naar vo
Vergroten kansengelijkheid
Vorm
Inspiratiebijeenkomst
playlist

Bekijk de Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs #3 terug!

Inspiratiedag terugkijken

 

Nathalie Beekmankunstenaar/educator/onderzoeker, vertelt over haar onderzoek 'Ruimte voor Polyfonie'. In een polyfonische dialoog staan de stemmen van kinderen, authentiek en creatief, centraal.  Zo leren ze kennismaken met verschillende perspectieven. Het onderzoek van Beekman bevindt zich op de grens van kunst en filosofie. Uitdagende en ongerijmde opdrachten stimuleren verbeelding en verwondering.

Een polyfonische dialoog met kinderen - hoe ziet dat er nu in de praktijk uit? Nathalie Beekman belicht situaties waarin kinderen bewust worden van hun eigen vrije stemmen en die van elkaar.  Zo gaan ze een verbeeldingsrijke dialoog aan. Wat betekent dat voor de ontwikkeling van kinderen? 

Trefwoorden: praktijk I filosofie I verbeelding I onderwijs

Meer weten? Sparklab I Ruimte voor polyfonie I Nathalie Beekman (LinkedIn)

 

 

Kunst en cultuur biedt veel om van te genieten, maar het is goed om stil te staan bij de manier waarop groepen in de samenleving worden uitgesloten van de beleving de beoefening van kunst en cultuur. Hoe kunnen we stimuleren dat er meer balans en evenredigheid komt in de cultuursector? Hoe zorgen we ervoor dat gelijkwaardigheid en gelijke kansen de aandacht krijgen die ze verdienen?

Trefwoorden: diversiteit I gelijkwaardigheid I inclusiviteit I kunstbeleving

Meer weten? CtDunlimited I Podcast: Diversity in check I Siela Ardjosemito-Jethoe (LinkedIn)

Kinderen denken niet in vakken! Vakintegraal werken past vaak beter bij kinderen. Zij zijn beter in staat om de lesstof te onthouden als een vak als rekenen of taal wordt geintegreerd met muziek, drama, dans of beeldende vorming. Stel je bijvoorbeeld een dramales voor waarbij spel over een middeleeuwse stad hen helpt om begrippen te onthouden. Maar, hoe kun je als leerkracht hiermee aan de slag?

 

Trefwoorden: praktijk I onderwijs I vakoverstijgend 

Meer weten? TADA I Talitha van de Stolpe (LinkedIn)

Als jij als leerling twintig jaar geleden een podcast had (kunnen) maken over jezelf op dit moment, hoe had dat eruit gezien? Leerlingen in het voortgezet onderwijs van nu krijgen wél die kans. Tijdens een workshop, die in deze inspiratiesessie wordt belicht, maken ze een literaire podcast over een dag in de toekomst, twintig jaar later. Hoe ziet hun leven eruit, en hun baan? Een fantastische, creatieve methode om na te denken over toekomst, werk, passie en ambitie. 

Tijdens de inspiratiesessie verwees Corinne naar een aflevering van Lopendebandwerk; aflevering 6 - Klangstof en Martijn.

 

Trefwoorden: podcast - toekomst - loopbaan - onderwijs

Meer weten? Corinne Heyrman I Corinne Heyrmann (YouTube)

Hoe integreer je duurzaamheid in een kunstworkshop of een cultuureducatieve activiteit? Wat is de versterkende waarde daarvan? Hoe kan het onderwijs daarvan profiteren? De Nieuwkomers delen hun ervaringen: onder andere begeleidt dit collectief workshops met leerlingen in het voedselbos in Chaam, en organiseren ze een workshopreeks over vlechtheggen, waarin uiteraard natuurlijke materialen als wilgentakken worden gebruikt. Met veel beeldmateriaal zal de inspiratie op het vlak van duurzaamheid en kunst zeker worden aangewakkerd!

 

Trefwoorden: duurzaamheid I interdisciplinair I onderwijs I natuur

Meer weten? De Nieuwkomers I De Nieuwkomers (Instagram)

Met theateroefeningen kun je zelf op een makkelijke, toegankelijke manier theater in de klas brengen. Het enige wat je nodig hebt zijn: jezelf, je sociale vaardigheden en een vleugje durf! Theater stimuleert individuele inzichten én groepsinzichten. Samen kom je samen tot leermomenten en ontdekkingen.

Trefwoorden: theater I praktijk I onderwijs

Meer weten? Cinereus I Corine Haak (LinkedIn)

 

Maak een afspraak voor een adviesgesprek

Meer weten over hoe in Zeeland wordt gewerkt aan cultuureducatie? Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van scholing en coaching? Of wil je een uitleg over de budgetten voor cultuureducatie? We vertellen je er graag meer over!

Contact

Ben je geïnteresseerd in Cultuurkwadraat of wil je meer weten? We vertellen je graag meer over de ondersteuning van kunst & cultuur Zeeland!

Wat kan Cultuurkwadraat voor jou betekenen?

Wij richten ons op ontwikkeling en vernieuwing van het cultuuronderwijs, het bevorderen van de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten en het verbeteren van de relatie tussen scholen en culturele instellingen.

Contactinfo

Tessa Sonnemans
0118 41 49 28
info@cultuurkwadraat.nl
Kuiperspoort 12
4331 GS
Middelburg

Locatie