De Cultuurbus

Wil je met je leerlingen naar een museum, theater of concert? Voor het vervoer naar culturele instellingen in Zeeland is busvervoer mogelijk voor alle Zeeuwse scholen voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het vmbo.


Laatste nieuws over De Cultuurbus I augustus 2023

De subsidie voor De Cultuurbus, waarvan Cultuurkwadraat de organisatie op zich heeft genomen namens de provincie Zeeland, is verlengd t/m juli 2025.

Natuurlijk wil Cultuurkwadraat graag deze regeling in de toekomst blijven uitvoeren. Zo zorgen we ervoor dat kunst, cultuur en erfgoed voor alle kinderen en jongeren in de provincie bereikbaar is. Het projectplan is goedgekeurd en De Cultuurbus kan voorlopig weer rijden door (en buiten) Zeeland om kinderen naar een culturele activiteit te brengen.

De eerste volgende aanvraagperiode staat gepland van 1 t/m 30 september 2023

Lees meer


Je kan bij ons tijdens een aantal periodes per jaar een aanvraag doen voor bussen die jouw leerlingen naar een bijzondere cultuurervaring brengen. De Cultuurbus rijdt door heel Zeeland en brengt je ook buiten de provinciegrenzen. Provincie Zeeland en Cultuurkwadraat willen met De Cultuurbus scholen stimuleren ‘de bus te pakken’ op weg naar cultureel aanbod, dat past bij hun eigen vraag, beleid en ontwikkeling.

Afbeelding
Anita Pijpelink mee met De Cultuurbus

Weet je al hoe het werkt?

Klik dan hieronder op 'culturele kaart' en laat je inspireren door de Zeeuwse instellingen waar De Cultuurbus in elk geval naar toe rijdt of reserveer direct een bus.

De Cultuurbus 2022

De Cultuurbus in 2022

 
We hebben de cijfers eens opgeteld en daaruit blijkt hoe onmisbaar De Cultuurbus is voor de scholen in Zeeland: maar liefst 12.808 leerlingen hebben De Cultuurbus gepakt naar cultureel aanbod.
 

Ook leuk: de top vijf bestemmingen die met de Cultuurbus werden bezocht: De Halle Axel, Podium 't Beest, FiZi, Cinema Middelburg en het Watersnoodmuseum. Dat, en nog veel meer, staat allemaal op de Cultuurbus 2022-infographic.

Aanvraagperiodes

Scholen cultuureducatiecentra kunnen busritten in drie periodes per jaar aanvragen. Voor schooljaar 2023-2024 zijn - afhankelijk van het beschikbare budget - drie aanvraagperiodes vastgesteld: 

Schooljaar 2023-2024

 • periode 1: 1 september tot 30 september 2023;
 • periode 2: 1 tot 31 januari 2024;
 • periode 3: 1 juni tot 30 juni 2024 (onder voorbehoud).

Schooljaar 2024-2025

 • periode 1: 1 september tot 30 september 2024;
 • periode 2: 1 tot 31 januari 2025 (onder voorbehoud).

Eigen bijdrage

Voor een bus/busrit wordt een eigen bijdrage gehanteerd; deze is als volgt:

 • Naar een bestemming binnen Zeeland:
  • 1 t/m 25 personen (inclusief begeleiding) €25
  • 26 t/m 55 personen (inclusief begeleiding) €50
  • Dubbeldekker - maximaal 82 personen (inclusief begeleiding) €75
 • Naar een bestemming buiten Zeeland:
  • Een eigen bijdrage van 50% van de kosten van een bus/busrit 

Na afloop van de busrit ontvangt de school / centrum voor cultuureducatie een factuur van Cultuurkwadraat.

Aanvragen

 • De aanvraag voor De Cultuurbus gaat via het online aanvraagformulier.
 •  Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en getoetst aan de Algemene voorwaarden en uitgangspunten regeling Busvervoer cultuurbezoek. 
 • Ons streven is scholen binnen 10 dagen na de aanmeldperiode per e-mail te laten weten of hun aanvraag wordt toegekend of niet. 
 • Scholen die in de tweede aanmeldperiode een aanvraag doen en dit in de eerste niet hebben gedaan, krijgen voorrang op scholen die bij de eerste aanmeldperiode busritten toegewezen hebben gekregen.

Afbeelding
Cultuurkwadraat, De Cultuurbus, cultuureducatie, Zeeland
Cultuurkwadraat

Ter inspiratie staan op de pagina Culturele kaart diverse Zeeuwse culturele instellingen die educatieve programma’s aanbieden binnen het leergebied Kunst & Cultuur van het SLO. Hier rijdt De Cultuurbus in elk geval naar toe. Wil je naar een andere locatie? Geef dat aan op het aanvraagformulier en wij checken of jullie bestemming ook opgenomen kan worden op de Culturele kaart.

Culturele kaart

Meld je aan als bestemming

Om toegevoegd te worden aan de lijst van bestemmingen voor cultuurbezoek vragen we culturele instellingen een aanmeldformulier in te vullen.

Veelgestelde vragen

We hebben de belangrijkste veelgestelde vragen over de regeling Busvervoer Cultuurbezoek voor je verzameld.

Wat kan Cultuurkwadraat voor jou betekenen?

Wij richten ons op ontwikkeling en vernieuwing van het cultuuronderwijs, het bevorderen van de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten en het verbeteren van de relatie tussen scholen en culturele instellingen.