Fondsenwerving

Vanaf oktober 2024 hervat Cultuurkwadraat haar werkzaamheden op het gebied van fondsenwerving in samenwerking met de Provincie Zeeland. De komende periode zullen er diverse masterclasses plaatsvinden.

In 2024-2025 zal Cultuurkwadraat een reeks masterclasses aanbieden op het gebied van fondsenwerving. Zowel grote als kleine culturele organisaties kunnen hieraan deelnemen. 

 

Foto Fondsenwerving

Fondsenwerving 2024-2025

Cultuurkwadraat zal in 2024 en 2025 verschillende aanvliegroutes inzetten om de Zeeuwse sector succesvoller te laten samenwerken, zich breder op financieringsmogelijkheden te oriënteren en meer in beeld te komen bij grotere fondsen. Er is in elk van deze aanvliegroutes een vorm van toeleiding naar financiering door landelijke fondsen. 

  1. Cultuurkwadraat zal om jonge makers te bereiken aansluiten bij bestaande netwerken, bijeenkomsten, happenings, etc. Hier vinden de algemene trainingen/deskundigheidsbevordering plaats (schrijven projectplan, opstellen goede begroting, doelgroepenanalyse, etc). Jonge makers benaderen we als potentiële smaakmakers, waar nieuw kunst- en cultuuraanbod in Zeeland kan ontstaan. 
  2. Voor kleinere stichtingen (1-5 FTE), zoals streekmusea met een publieksopenstelling, broedplaatsen of professioneel werkende gezelschappen/collectieven, is er net als in 2023,een adviesvoucher, met een analyse op maat om zo kansrijke fondsenwerving te bewerkstelligen. 
  3. Met grotere organisaties (10+ FTE) zet Cultuurkwadraat, door een inhoudelijke samenwerking in relatie tot landelijk en internationaal cultuurbeleid, met daarbij een rol voor expertbureaus op dat gebied, in op een prikkelend ambitieniveau voor de instelling.

Traject 

Het traject is gestart met een kick-off op 17 oktober 2024, met een masterclass door Vera Peerdeman van Nassau fundraising. Tijdens deze masterclass werd een gezamenlijk referentiekader gecreëerd door een kijkje te nemen in het (inter)nationaal spectrum van fondsenwerving in de breedte (van donateurs, crowdfunding, vermogensfondsen, nalatenschappen, etc). 

Na deze startbijeenkomst hebben de deelnemers de basisbegrippen en informatie om te weten wat fondsenwerving hen en/of de organisatie kan brengen, wat de pijlers van fondsenwerving zijn waarmee zij een goede voorbereiding op fondsenwerving kunnen treffen en wat ervoor nodig is om gevers succesvol te binden. Daarna kunnen deelnemers zich aanmelden voor een intakegesprek van een voucher. In het intakegesprek worden de criteria doorgenomen (focus en bijdrage uit koersdocument) en vervolgens starten de verschillende doelgroepen een deskundigheidsbevordering programma op maat.

Aanmelden vouchers

Masterclasses fondsenwerving - 
Data & Aanmelden

Inschrijven voor de eerstvolgende masterclass op 26 februari kan via de onderstaande link.

Op woensdag 26 februari organiseert Cultuurkwadraat in Slot Oostende (Goes) een verdiepende masterclass fondsenwerving voor het culturele veld. Zowel grote als kleine culturele instellingen, maar ook (startende) makers, freelancers en andere geïnteresseerden zijn welkom om hun kennis over fondsenwerving te vergroten.

De masterclass wordt verzorgd door Nassau. Zij trainen organisaties, fondsenwervers en teams om nog beter in hun vak te worden of zich te specialiseren in een deelgebied van fondsenwerving. Nassau werkte o.a. voor Museum van Loon, Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, Hivos, Westfries Museum, VluchtelingenWerk Nederland en Werelderfgoedcentrum Waddenzee. 

In 2025 staan de volgende masterclasses op de planning: 
 

Woensdag 26 februari - Slot Oostende
Woensdag 2 april 
Woensdag 4 juni 

Aanmelden voor deze masterclasses kan via de bijbehorende pagina. Deze zijn te openen door te klikken op de bovenstaande masterclass naar keuze.

 


 

Beschikbaarheid vouchers:

Jonge makers = 10 vouchers
Kleine instellingen = 20 vouchers
Grote organisaties = 5 vouchers

Toekenning van de vouchers wordt gedaan op basis van spreiding, werkgebieden en bijdrage aan doelstellingen in het koersdocument. Aanmelden kan zolang het budget toereikend is.

Download hier de verklaring de-minimissteun

Wil je meer weten over subsidies aanvragen bij de rijkscultuurfondsen? Lees meer over de reeds afgeronde gratis training 'Subsidie aanvragen bij de rijkscultuurfondsen'.

VERSLAG Trainingsreeks 'Subsidie aanvragen bij de rijkscultuurfondsen'

De rijksoverheid heeft haar uitgangspunten voor het cultuursubsidiebeleid 2025 - 2028 gepubliceerd, waarin onder andere rust, vernieuwing, criteria, samenwerking, ademruimte, digitale transformatie, cultuureducatie, internationale samenwerking, duurzaamheid en planning/financieel kader worden behandeld.

 LEES HET RAPPORT 'UITGANGSPUNTEN CULTUURSUBSIDIES 2025 - 2028'