Reizen in de Tijd door Zeeland

Zeeland heeft een rijke geschiedenis en een ruim aanbod aan erfgoed. De provincie heeft de grootste museumdichtheid van Nederland en telt meer dan 3.500 rijksmonumenten. Ook in het landschap zijn veel sporen uit het verleden terug te vinden.

Reizen in de Tijd door Zeeland, Erfgoed Zeeland, Cultuurkwadraat, Cultuureducatie

Eerste doorlopende leerlijn erfgoededucatie in Zeeland
Een goed gevulde snoepkast waar het onderwijs gemakkelijk uit kan putten zou je denken. Maar, dat is niet helemaal waar. In de afgelopen jaren is gebleken dat het aanbod van erfgoed en de vraag vanuit het onderwijs niet altijd op elkaar zijn afgestemd.

Daarom hebben Cultuurkwadraat, Erfgoed Zeeland, de drie regionale cultuureducatiebureaus – KEW, KCE Oosterschelderegio, Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen - en de vijf themamusea - Bevrijdingsmuseum Zeeland, Industrieel Museum Zeeland, Watersnoodmuseum, Zeeuws Museum, Zeeuws maritiem muZEEum - de handen ineengeslagen.

Samen met het onderwijs
De komende jaren gaan deze partners, samen met de Archipel Scholen Het Talent in Middelburg en De Ravenstein in Vlissingen en met Radar Scholen Jan Wouter van den Doelschool in Zierikzee en Onder de Wieken in Burgh Haamstede en een school uit Zeeuws-Vlaanderen, 
werken aan de eerste doorlopende leerlijn op het gebied van erfgoededucatie in Zeeland te ontwikkelen: Reizen in de Tijd door Zeeland.

Reizen in de Tijd door Zeeland, Zeeuws Maritiem Muzeeum, Cultuurkwadraat, cultuureducatie

Reizen in de Tijd verbindt
De nieuwe doorlopende leerlijn verbindt basisschool en erfgoedlocatie door middel van elf thema's die passen bij elk type basisonderwijs. Voor scholen wordt het hierdoor eenvoudiger om eigen lesstof te verbinden aan een locatiebezoek. Dankzij Reizen in de Tijd maken leerlingen door de schooljaren heen een reis door de tijd in hun eigen omgeving, dicht bij huis of iets verder weg in Zeeland. Hoe verder op weg in de leerlijn, hoe breder het perspectief en hoe groter de wereld. Reizen in de Tijd door Zeeland is zoveel mogelijk lesstof vervangend.

Voor erfgoedinstellingen wordt het gemakkelijker om hun aanbod af te stemmen op de behoefte van het onderwijs. Het format werd samen met het onderwijs ontwikkeld door Erfgoed Gelderland en is daar inmiddels een beproefde en succesvolle methode voor erfgoededucatie. Dit format wordt vertaald door de projectpartners naar de Zeeuwse situatie. 

Reizen in de Tijd door Zeeland, Cultuurkwadraat, Erfgoed Zeeland, cultuureducatie

Duurzame samenwerking
Het project is gestart in januari 2021 en heeft een looptijd van drie jaar. In die periode worden in totaal 25 bezoeklessen voor Zeeuwse musea ontwikkeld, krijgen leerkrachten en museumkrachten trainingen, wordt er een kennisnetwerk opgebouwd en ontstaat er een duurzame samenwerking tussen scholen, erfgoedinstellingen en cultuureducatiebureaus. Ruim 500 leerlingen van de pilotscholen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlijn. Na drie jaar, is er een Zeeuwse doorlopende leerlijn erfgoededucatie ontwikkeld, die geïntegreerd wordt in de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en waar iedere aanbieder van erfgoededucatie op aan kan sluiten.

Het project Reizen in de Tijd is mogelijk dankzij bijdragen van de Provincie Zeeland, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland en de gemeenten Middelburg en Vlissingen.

Meer weten? Kijk dan op https://www.reizenindetijd.nl/.
Of neem contact op met Leo Adriaanse: l.adriaanse@cultuurkwadraat.nl 

Het projectteam

Reizen in de Tijd door Zeeland wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partijen:

  • Erfgoed Zeeland en Cultuurkwadraat (initiatiefnemers)
  • Drie regionale cultuureducatiebureaus KEW, KCE Oosterschelderegio en Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen. 

Lees verder

Presentatie 24 januari 2022

Op 24 januari 2022 werden tijdens een feestelijke middag in het Bevrijdingsmuseum Zeeland de gloednieuwe Zeeuwse erfgoededucatielessen online gezet op Reizen in de Tijd én werden de acht nieuwe musea bekendgemaakt die in de volgende fase mee gaan doen met Reizen in de Tijd. Bekijk hier een korte impressie van de middag en de volledige presentatie. De eerste in Zeeland ontwikkelde lessen kunnen nu worden geboekt op Reizen in de Tijd!

Lees verder

Eerste fase afgerond: vijf Zeeuwse bezoeklessen staan online

Groep 8 van Archipelschool Het Talent ging naar het Bevrijdingsmuseum om een erfgoededucatieles van Reizen in de Tijd te testen: Oorlogshelden in Zeeland. Groep 5 testte ook een pilotles, in het Watersnoodmuseum, met als onderwerp: een woning als geschenk. Hoe zijn die lessen tot stand gekomen? En vooral: wat vonden de leerlingen ervan?

De eerste in Zeeland ontwikkelde lessen kunnen nu worden geboekt op Reizen in de Tijd.