Het programma van LinC ZeeBra

Het programma van Linc ZeeBra start in het najaar van 2023, duurt één jaar en bestaat uit een aantal onderdelen. Het programma is dusdanig van opzet dat deelnemers vanuit persoonlijk leiderschap en met oog voor de bredere context bouwen aan de tools die nodig zijn als zakelijk leider in de culturele sector. 

Labs

Interactief

Tijdens acht Labs van twee dagen ontvangen deelnemers kennis over actuele thema's en vraagstukken die van invloed zijn op de zakelijke kant van het culturele veld. De Labs zijn interactief van aard en zijn een combinatie van inhoud, inspiratie, kennis en vaardigheden. Onderwerpen van de Labs zijn onder andere persoonlijk leiderschap als zakelijk leider, nieuwe business- en financieringsmodellen, samenwerkingsverbanden en partnerschappen, innovatie, marketing en publieksontwikkeling.

 

Ervaringsgericht

Tijdens een Lab wordt kennis gegenereerd en wisselen deelnemers kennis en ervaringen uit: ervaringsgericht leren en ontwikkelen staan centraal. Het Lab bestaat daarmee uit interactieve bijeenkomsten waarbinnen sprekers verder gaan dan enkel het delen van kennis en inspireren van de deelnemers. Binnen de bijeenkomsten wordt de opgedane kennis toepasbaar gemaakt en gedeeld en leggen we altijd een relatie met de eigen praktijk van de deelnemers.

 

Van elkaar leren

Door te werken met de eigen casuïstiek, leren deelnemers daarnaast ook van elkaars vraagstukken en ervaringen. Tussen de bijeenkomsten werken deelnemers aan hun eigen vraagstukken en worden zij hierbij gestimuleerd en gecoacht door een van de andere deelnemers om ervoor te zorgen dat zij daadwerkelijk binnen hun dagelijkse werk actief aan de slag gaan met de aangereikte informatie, kennis en vaardigheden. Elke bijeenkomst bestaat uit twee volledige dagen van 9.30 - 17.30 uur. 

Netwerkgericht

Ieder Lab vindt plaats op een andere plek in het culturele veld, afwisselend in Zeeland en Noord-Brabant, ter inspiratie en versterking van het netwerk. De verschillende gastsprekers en ervaringsdeskundigen die worden betrokken bij het programma komen waar mogelijk ook uit de regio. Zo zorgen we voor integratie van het bedrijfsleven, de culturele sector, universiteiten, LinC alumni, gemeente, provincie en politiek. 

 

Opzet programma LinC

Opzet van de Labs

In het programma van LinC ZeeBra is de rode draad het thema 'rol'. Daarnaast komen drie thema's aan bod: context, persoon en systeem. Per lab komen verschillende combinaties van de drie thema's aan bod.

Persoonlijke ontwikkeling

Deelnemers werken aan hun persoonlijke effectiviteit en leervragen onder andere door middel van intervisie. Er zijn drie intervisiebijeenkomsten. Het is een manier van een gestructureerd overleg waarin van elkaar geleerd wordt. Het idee hierbij is dat deelnemers [max. zeven personen per groep] elkaar helpen om bestaande beelden over vraagstukken in het eigen werk aan te scherpen. De intervisiebijeenkomsten worden professioneel begeleid door een extern persoon die zorgdraagt voor het proces en de veiligheid zodat de deelnemers echt kunnen focussen op de intervisie zelf. 

Persoonlijk leiderschap

Deelnemers maken een DISC test. DISC is een persoonlijk profiel waarmee men inzicht krijgt in eigen communicatie- en gedragsvoorkeuren. In Lab 2 over persoonlijk leiderschap gaan ze hiermee aan de slag. Tevens vinden op basis hiervan individuele gesprekken plaats met alle deelnemers om persoonlijke leerdoelen en leervragen verder in kaart te brengen. 

Interventuretraject

In teams gaan de deelnemers samenwerken aan complexe vraagstukken uit het Zeeuwse en Brabantse culturele veld in opdracht van externe partijen. 

Digitale leeromgeving

Het LinC-programma heeft een digitale ondersteunende leeromgeving. Hierop hebben deelnemers toegang tot artikelen en de aangeboden leerstof, maar kunnen ze ook van en met elkaar leren, inspireren en ondersteunen. 

LinC-alumni

LinC-alumni uit eerdere edities worden betrokken bij het programma als klankbord en aandrager van de zogenaamde lnterventure-opdrachten.