Cultuureducatie met Kwaliteit 4

Cultuureducatie met Kwaliteit 4 (CmK4) is de vierde periode van de regeling 'Cultuureducatie met kwaliteit'. Met deze regeling streeft het Rijk naar een stevige basis voor cultuureducatie in het onderwijs. In opdracht van de provincie Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten heeft Cultuurkwadraat i.s.m. Toonbeeld, KCE Oosterschelderegio en Cultuurpunt Walcheren, een aanvraag ingediend van € 1,3 miljoen voor cultuureducatie in Zeeland. Na toekenning dragen provincie en gemeenten nog eens hetzelfde bedrag bij. De aanvraag is in december 2024 gehonoreerd waardoor CmK4 in 2025 van start is gegaan.

‘De commissie is positief over de aanvraag van Cultuurkwadraat en de manier waarop de organisatie de ondersteuningsstructuur voor cultuureducatie in Zeeland verder verstevigd. De samenwerking met de regionale uitvoeringspartners is gelijkwaardig en transparant. De commissie heeft alle vertrouwen dat het CmK-plan voor een goede uitvoering van CmK gaat zorgen.’ Uit: brief over de beschikking - Fonds voor Cultuurparticipatie

Wat betekent dit concreet?

Deze toekenning betekent dat we in Zeeland de komende vier jaar (van 2025 t/m 2028) opnieuw financiële middelen hebben om te blijven werken aan de verbetering van cultuureducatie. Zeeuwse scholen kunnen investeren in culturele activiteiten die passen bij hun onderwijsvisie en ambities voor leerlingen. Daarnaast kunnen ze een bijdrage ontvangen voor trainingen van individuele leerkrachten of teams. Ook aanbieders van culturele activiteiten kunnen hiervan profiteren. Dit proces wordt begeleid door een lokale adviseur, die bruggen bouwt tussen het onderwijs en de culturele omgeving. 

Wat betekent dit voor leerlingen en cultuurprofessionals?

Met CmK4 maken we cultuureducatie een vast onderdeel van het lesprogramma, met activiteiten die verwonderen, uitdagen en boeien. Zo investeren we in de culturele ontwikkeling van leerlingen. Dit geeft leerlingen de mogelijkheid om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken, hun blik hierop te verbreden en hun creatieve talenten te ontplooien.  

Ook verbeteren we de toegang tot cultuur, door cultuurprogramma's aan te jagen waarin meer leerlingen zich herkennen. De komende vier jaar zetten we bijvoorbeeld extra in op het bereiken van leerlingen, leerkrachten en icc’ers in het (speciaal) primair onderwijs.

We richten ons ons op de deskundigheidsbevordering van cultuurprofessionals, medewerkers van culturele instellingen, (vak)leerkrachten en docenten. En het vergroten van het artistiek-creatief vermogen van kinderen en jongeren, de verbinding van binnenschoolse en buitenschoolse cultuureducatie, het ontwikkelen van integrale cultuureducatie. Cultuurkwadraat biedt het veld ondersteuning bij de implementatie van het herziene curriculum en betrekt ambtenaren Cultuur en Onderwijs bij trends en ontwikkelingen.

Voor het VO, VMBO en MBO worden aparte regeling aangeschreven.

Welke gemeenten doen mee?

Van alle 13 Zeeuwse gemeenten en Provincie Zeeland hebben we een intentieverklaring ontvangen. Dit is een bijzonder resultaat, omdat CmK4 de hele provincie bereikt. CmK4 is een matchingsregeling voor vier jaar (2025 t/m 2028). Naast de 1,3 miljoen vanuit het Rijk leggen deelnemende gemeenten en de provincie Zeeland ook 1,3 miljoen bij, waardoor er in totaal 2,6 miljoen beschikbaar is. 

Hoeveel scholen doen mee?

We beogen 150 scholen en daarmee 25.000 leerlingen te bereiken. Scholen kunnen zich via de regionale adviseurs van Toonbeeld, KCE Oosterschelderegio en Cultuurpunt Walcheren aanmelden. Ook culturele aanbieders (cultuurprofessionals en instellingen) kunnen met vragen bij hen terecht. De adviseur heeft overzicht van welke scholen in hun gemeenten deelnemen en wat hun vraag is. Het aantal en de bijbehorende aanpak verschilt per gemeente. 

Welke rol heeft Cultuurkwadraat

Cultuurkwadraat ondersteunt Provincie Zeeland, de 13 Zeeuwse gemeenten, deelnemende gemeenten en adviseurs bij het uitvoeren van CmK4. We organiseren bijeenkomsten, delen kennis en bieden inspiratie en trainingen aan. In deze nieuwe periode zetten we in deskundigheidsbevordering van leerkrachten en docenten, cultuurprofessionals, pedagogisch medewerkers, adviseurs, penvoerders en beleidsmedewerkers via de trainingen en scholing van de Cultuuracademie van Cultuurkwadraat. Als penvoerder draagt Cultuurkwadraat zorg voor de verantwoording richting het Fonds voor Cultuurparticipatie en voeren we tweejaarlijks een monitor uit.  

Gezamenlijke ontwikkeling projectplan CmK4 25-28 in Zeeland

De adviseurs van KCE Oosterschelderegio, Toonbeeld, Cultuurpunt Walcheren en Cultuurkwadraat hebben gezamenlijk een CmK4 projectplan voor Zeeland ontwikkeld. 

Afbeelding
CmK 4, Zeeland, Cultuureducatie

"We werken verder aan wat al is bereikt met CmK en naar de curriculumvernieuwing in het onderwijs.

Samen met de culturele omgeving en van kinderopvang t/m het hbo." 

Heb je vragen over CmK4? Of wil je meer informatie?

Neem contact op met de adviseur bij jou in de regio:

KCE Oosterschelderegio: Hester Jenkins of Talitha van de Stolpe via info@centrumkce.nl
Toonbeeld: Marjolijn Polfliet, Olga Knetsch of Wouter Dubois via cultuureducatie@toonbeeld.nl 
Cultuurpunt Walcheren: Melissa Vos via educatie@cultuurpuntwalcheren.nl 

Of neem contact op met Cultuurkwadraat:
Tessa Sonnemans via t.sonnemans@cultuurkwadraat.nl of Steijn van den Berge via s.vandenberge@cultuurkwadraat.nl

cultuurbus zeeland

Meerjarenregeling Cultuureducatie met Kwaliteit