Enthousiaste terugblik op PLG Cultuureducatie

9 jun 2020 — “Door deel te nemen aan de PLG heb ik wezenlijk iets veranderd op mijn school. Ik ben weer enthousiast om culturele activiteiten te ondernemen.” Zo blikt één van de deelnemers terug op haar onderzoeksproces tijdens de laatste - digitale - bijeenkomst van de PLG Cultuureducatie. Begin november start een nieuwe lichting.

Certificaten voor deelnemers PLG Cultuureducatie

“Met mijn deelname aan de PLG heb ik wezenlijk iets veranderd in de bestaande situatie op mijn school. Ik ben weer enthousiast om culturele activiteiten te ondernemen, binnen en buiten de school.” Dat is hoe één van de deelnemers tijdens de laatste - digitale - bijeenkomst van de PLG Cultuureducatie terugblikt op haar onderzoeksproces.  

Aan het begin van het PLG-traject, bestaande uit zes werkbijeenkomsten, kennen de meeste leden van de leergemeenschap elkaar nog niet. Hoewel iedereen start met een individuele leervraag ontstaat in korte tijd een echte gemeenschap waarin de leden hun kennis delen en elkaar gedurende het schooljaar verder helpen.

Dit schooljaar moest in veel gevallen het onderzoek flink worden bijgesteld door de sluiting van de scholen als gevolg van de corona-maatregelen. Toch weerhield dat de deelnemers er niet van om binnen hun mogelijkheden door te gaan: “Ik ben door de omstandigheden inmiddels wel heel ver afgeweken van mijn oorspronkelijke plan. Ik ben me gaan toeleggen op afstandsonderwijs en heb een YouTube-kanaal geopend”, meldde een deelnemer. “Uiteindelijk werk ik nog steeds naar hetzelfde doel, kinderen geven waar ze recht op hebben: muziek!”

Professionele leergemeenschap

Iedere deelnemer voert in de PLG Cultuureducatie een eigen actie-onderzoek uit dat is gericht op het duurzaam verbeteren van de cultuureducatiepraktijk op school. In de PLG leer je door te delen, samen met andere professionals uit het onderwijs en de cultuursector. Cultuurkwadraat werkt samen met de pabo van HZ University of Applied Science in het faciliteren van de leergemeenschap.

Enthousiast geworden?

Dit najaar is er een nieuwe kans om aan de PLG cultuureducatie deel te nemen. Je kunt deelnemen als groepsleerkracht, interne cultuurcoördinator, kunstvakdocent of pabo-student. Inschrijven kan nu al via het aanmeldformulier op de website. De PLG gaat door bij voldoende aanmeldingen.

 

Naar nieuwsoverzicht