Reizen in de Tijd door Zeeland verwelkomt zes nieuwe erfgoedinstellingen!

12 mei 2023 — Het project Reizen in de Tijd door Zeeland, een initiatief van Cultuurkwadraat en Erfgoed Zeeland, kondigt met trots aan dat er vanaf 10 mei zes nieuwe erfgoedinstellingen zijn toegevoegd aan het project: Bunkerverhalen Dishoek november ’44, Fort Rammekens, Museum Hulst, Stadhuismuseum Zierikzee, Watertoren Axel en het Zeeuws Archief .

Cultuurkwadraat, Zeeland, cultuureducatie, erfgoededucatie

Het project, dat al twee jaar bezig is, heeft als doel om erfgoed en onderwijs dichter tot elkaar te brengen en beter op elkaar te laten aansluiten. Het brengt ons erfgoed meer tot leven, niet alleen in de klas, maar ook op locatie.

Doorlopende leerlijn erfgoededucatie
In samenwerking met verschillende musea heeft het project een doorlopende leerlijn ontwikkeld die aansluit bij elk type basisonderwijs. Reizen in de Tijd door Zeeland verbindt erfgoedinstellingen en scholen doordat de thema’s van de bezoeklessen aansluiten bij de kerndoelen van het schoolcurriculum. De lessen worden getest door de leerlingen van de deelnemende scholen, de tot nu toe ontwikkelde lessen konden rekenen op veel enthousiasme en verwondering bij de leerlingen.

De zes nieuwe erfgoedinstellingen die op 10 mei zijn aangekondigd zullen bijdragen aan het realiseren van de visie van Reizen in de Tijd. Het gaat om erfgoededucatie instellingen en musea die verspreid over Zeeland werken. Zij zullen bijdragen aan het verder ontwikkelen van de doorlopende leerlijn en het versterken van het erfgoededucatie aanbod in Zeeland

Samenwerking erfgoedinstellingen met het onderwijs
Het project is in 2021 gestart in samenwerking met de vijf themamusea: Bevrijdingsmuseum Zeeland Industrieel Museum Zeeland, Watersnoodmuseum, Maritiem Museum Zeeland en Zeeuws Museum, de cultuureducatiecentra: KCE Oosterschelderegio, KEW Cultuureducatie en Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen en basisscholen: Het Talent, De Ravensteinschool, Jan Wouter van den Doel en Onder de Wieken.

Het project heeft tot nu al samengewerkt met dertien erfgoedinstellingen en tien scholen verspreid over Zeeland. Vanaf 2024 is de leerlijn geïntegreerd en kan elke aanbieder van erfgoededucatie zich hierbij aansluiten. Hierdoor ontstaat breder aanbod van educatieve programma’s en maken meer kinderen kennis met de rijke geschiedenis van Zeeland.

De projectpartners zijn ervan overtuigd dat hiermee de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd versterkt wordt. Het project kijkt uit naar de verdere samenwerking en de ontwikkeling van Zeeuwse doorlopende leerlijn erfgoededucatie.

Meer informatie

Naar nieuwsoverzicht