De Samen in Zee-projecten van 2021

Na de eerste aanvraagperiode van Samen in Zee, in 2021, zijn tien projecten met een subsidie gehonoreerd.

Badgasten

De Badgasten

De eerste Badgast was een feit met een gesprek met Luk Sponselee over creatieve broedplaatsen. Het gesprek was live te bekijken via YouTube en bood verdieping en tips voor kunstenaars en cultuurondernemers in Zeeland. Over de volgende Badgast is binnenkort meer bekend!

Hoogtij

Hoogtij Festival

Op 4 en 5 juni 2022 vond het Hoogtij Festival plaats, boordevol gerenommeerde ensembles en lokale muziekgezelschappen. De insteek was om het festival tot een totaalbeleving te maken. Dat is gelukt met een grote betrokkenheid van bedrijven uit de streek.

Baaierd

De Baaierd

De start van letterenplatform De Baaierd is een vliegende geweest. Een enthousiast publiek kon kennismaken met vele bekende en onbekende Zeeuwse schrijvers. De eerste edities van het Baaierdgilde, de Kraamkamer, Oersoep en het tijdschrift De Baaierd zijn een feit!

Popmonument

PopMonument Veere/Middelburg

Op 15 juli (Veere) en 16 juli (Middelburg) vindt het festival PopMonument Veere/Middelburg plaats. Het festival neemt de bezoeker mee op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met bijzondere acts, hedendaagse muziek, verhalen en ontmoetingen op historische (ongebruikelijke) locaties, zoals de Grote Kerk en het Stadhuis in Veere, en de Kloostergangen, het Zeeuws Archief en de Burgerzaal (stadhuis) in Middelburg.

BosGrens

Bos-Grens

De klankwandeling “Bos-Grens” van HRINS ging op 22 april voor publiek. De organisatie kijkt terug op een mooi succes: 100 deelnemers met 10 verschillende nationaliteiten bouwden over de grenzen heen mee aan dit project.

Waterkaravaan

Waterkaravaan

Aan boord van het schip Vrijbuiter is een expositie geopend van Vera Verseput met de naam 'Buiten IJ'. Tijdens de opening speelde niemand minder dan Andre Manuel bijzondere muziek. De zeilen van Vrijbuiter zijn in samenwerking met stichting 'Sail a Future' beschilderd samen met 200 kinderen en 8 kunstenaars uit de hele wereld.

Smaak

Smaak van de kustgeschiedenis 

Er zijn drie bijeenkomsten geweest voor een eerste experiment. De insteek was om na een inspiratievolle introductie over beleving, zintuigen, de belevingsmogelijkheden en historische dimensies van de stad Veere en zijn omgeving via 'knowledge/wisdom of the crowd' te verzamelen. De resultaten worden gebruikt voor productontwikkeling in het najaar van 2022 of in 2023, en voor de expositie ‘Groeten uit Veere’ in de zomer van 2024.

Foodcurators

Design-research erfgoedkeuken Schelde Delta 

De Foodcurators werken aan een ontwerponderzoek dat de vorm krijgt van verschillende scenario's. Erfgoed Zeeland is betrokken bij dit project als inhoudelijk adviseur en helpt bij het leggen van contacten. 

Lontano

Zomermuziek Zeeland

In de zomer van 2023 vindt Lontano, het international music festival Zeeland plaats, met onder andere The Quatuor Danel, The Brodsky Quartet, The Tarkovsky Quartet en het Osiris Trio. Ook kunnen musici masterclasses volgen. 

Schrijfvijver

Zeeland Schrijft

In januari en februari 2022 startte het schrijfproject De Schrijfvijver in de ZB. Dit project richt zich op jonge schrijvers uit de 4e/5e klas van het vwo, de 4e klas van de havo, de 4e klas van het vmbo en het 1e jaar van het mbo. Met schrijfopdrachten en feedback van docent Jan Vantoortelboom komen de schrijftalenten tot bloei.