(Kunst) Kijken kun je leren: training en handleiding

Help je leerlingen hun eigen mening te vormen en formuleren over kunstwerken.

Kijken naar kunst biedt kinderen de mogelijkheid om nieuwe werelden te ontdekken, te onderzoeken en na te denken over persoonlijke, betekenisvolle ervaringen. Het kijken naar kunst met kinderen en het praten over kunst zet aan tot het stellen van (nog meer) vragen en prikkelt de verbeelding.

Cultuurkwadraat biedt scholen teamtraining en coaching aan om goed te leren kijken door middel van de educatieve methodiek Enquiry Based Learning. Het vertrekpunt van de scholing is de handleiding (Kunst) Kijken kun je leren. Deze is, in opdracht van Cultuurkwadraat, ontwikkeld door beeldend kunstenaar Ollo Feenstra. De handleiding, die bestaat uit zes mappen die een kunsthistorische tijdlijn volgen, geeft de leerkrachten houvast bij het verkennen van kunstwerken. De leerkracht hoeft geen voorkennis van de werken te hebben, een open, nieuwsgierige houding die de leerlingen in staat stelt hun eigen mening te vormen en formuleren is genoeg. 

Er is voor gekozen om kunstwerken te kiezen uit acht tijdperioden – van prehistorie tot moderne tijd - waardoor een mooie afspiegeling ontstaat van kunstuitingen en kunstvormen door de eeuwen heen. Elke periode heeft acht tot tien afbeeldingen en wordt ingeleid met algemene informatie waarna aanvullende lesideeën volgen. De afbeeldingen zijn uitgezocht om zoveel mogelijk verschillende aspecten van de beeldende kunst te tonen: tekenen en schilderen, beeldhouwkunst, fotografie, grafiek, moderne (nieuwe) media, en toegepaste kunst (met onder meer architectuur, design, mode en textiel).

 

Lees hier een interview met Ollo Feenstra, over de totstandkoming van de handleiding. 

Kunst kijken kun je leren

Specificaties

Doelgroep
Cultuurprofessionals
Icc'ers
Schoolteam/Leerkrachten
Trainer
Ollo Feenstra
Categorie
Teambijeenkomst en/of individuele coaching
Duur
Wordt in overleg met de school vastgesteld
Prijs
Op aanvraag, bij Cultuurkwadraat

Contactformulier