De Cultuurbus

Wil je met je leerlingen naar een museum, theater of concert? Voor het vervoer naar culturele instellingen in Zeeland is gratis busvervoer mogelijk voor alle Zeeuwse scholen voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het vmbo.

Je kan bij ons een aanvraag doen voor bussen die jouw leerlingen naar een bijzondere cultuurervaring brengen. De Cultuurbus rijdt gratis door heel Zeeland en brengt je met flinke korting ook buiten de provinciegrenzen. Provincie Zeeland en Cultuurkwadraat willen met De Cultuurbus scholen stimuleren ‘de bus te pakken’ op weg naar cultureel aanbod, dat past bij hun eigen vraag, beleid en ontwikkeling.

Afbeelding
Anita Pijpelink mee met De Cultuurbus

Weet je al hoe het werkt?

Klik dan hieronder op 'culturele kaart' en laat je inspireren door de Zeeuwse instellingen waar De Cultuurbus in elk geval naar toe rijdt of reserveer direct een bus.

Coronamaatregelen vervallen per 23 maart 2022

Mondkapje niet langer verplicht 
Vanaf 23 maart 2022 is het niet langer verplicht om een mondkapje te dragen in het bedrijfsmatige personenvervoer, dus ook niet meer in De Cultuurbus. Er geldt enkel nog het advies om een mondkapje te dragen op drukke momenten.

Overige maatregelen vervallen ook

  • Alle zitplaatsen mogen worden benut
  • Geen 1,5 meter afstand meer houden
  • Geen schermen in de bus

Uitgestelde busritten
Scholen die hun cultuurbezoek moesten annuleren vanwege de corona-maatregelen kunnen contact opnemen om hun reservering te verplaatsen naar een ander moment via mail cultuurbus@cultuurkwadraat.nl en telefonisch via 0118-414928 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag).

Infographic Cultuurbus 2021

De Cultuurbus in 2021

 
We hebben de cijfers eens opgeteld en daaruit blijkt hoe onmisbaar de Cultuurbus is voor de scholen in Zeeland: maar liefst 6920 leerlingen hebben de Cultuurbus gepakt naar cultureel aanbod.
 

Ook leuk: de top van vijf musea die met de Cultuurbus werden bezocht: het Zeeuws maritiem MuZEEum, het Watersnoodmuseum, het Museum Veere, de Verzetstrailer in Oostburg, (een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam) en Terra Maris. Maar, er werden in totaal 47 unieke bestemmingen bezocht, dus ook andere musea en disciplines kwamen ruim aan bod! Het staat allemaal mooi weergegeven op de Cultuurbus 2021-infographic.

 

Aanvraagperiodes

Scholen en kunsteducatiecentra kunnen busritten in drie periodes per jaar aanvragen. Voor schooljaar 2021 -2022 zijn - afhankelijk van het beschikbare budget - drie aanvraagperiodes vastgesteld: 

  • periode 1: 1 september tot 30 september 2021;
  • periode 2: 1 tot 31 januari 2022;
  • periode 3: 1 juni tot 30 juni 2022.

Aanvragen

  • De aanvraag voor De Cultuurbus gaat via het online aanvraagformulier.
  •  Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en getoetst aan de Algemene voorwaarden en uitgangspunten regeling Busvervoer cultuurbezoek. 
  • Ons streven is scholen binnen één week na de aanmeldperiode per e-mail te laten weten of hun aanvraag wordt toegekend of niet.
  • Scholen die in de tweede aanmeldperiode een aanvraag doen en dit in de eerste niet hebben gedaan, krijgen voorrang op scholen die bij de eerste aanmeldperiode busritten toegewezen hebben gekregen.

Afbeelding
Cultuurkwadraat

Ter inspiratie staan op de pagina Culturele kaart diverse Zeeuwse culturele instellingen die educatieve programma’s aanbieden binnen het leergebied Kunst & Cultuur van het SLO. Hier rijdt De Cultuurbus in elk geval naar toe. Wil je naar een andere locatie? Geef dat aan op het aanvraagformulier en wij checken of jullie bestemming ook opgenomen kan worden op de Culturele kaart.

Culturele kaart

Meld je aan als bestemming

Om toegevoegd te worden aan de lijst van bestemmingen voor cultuurbezoek vragen we culturele instellingen een aanmeldformulier in te vullen.

Veelgestelde vragen

We hebben de belangrijkste veelgestelde vragen over de regeling Busvervoer Cultuurbezoek voor je verzameld.

Wat kan Cultuurkwadraat voor jou betekenen?

Wij richten ons op ontwikkeling en vernieuwing van het cultuuronderwijs, het bevorderen van de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten en het verbeteren van de relatie tussen scholen en culturele instellingen.