De Cultuurbus

Wil je met je leerlingen naar een museum, theater of concert? Voor het vervoer naar culturele instellingen in Zeeland is busvervoer mogelijk voor alle Zeeuwse scholen voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het vmbo.


De aanvraagperiode van 1 t/m 31 januari 2023 is vroegtijdig gesloten,

(per 20 januari 2023) omdat het maximum aan aanvragen is bereikt.

Er kunnen dus helaas geen busritten meer aangevraagd worden

voor het schooljaar 2022-2023. In het nieuwsbericht lees je er meer over.


Je kan bij ons een aanvraag doen voor bussen die jouw leerlingen naar een bijzondere cultuurervaring brengen. De Cultuurbus rijdt door heel Zeeland en brengt je ook buiten de provinciegrenzen. Provincie Zeeland en Cultuurkwadraat willen met De Cultuurbus scholen stimuleren ‘de bus te pakken’ op weg naar cultureel aanbod, dat past bij hun eigen vraag, beleid en ontwikkeling.

Afbeelding
Anita Pijpelink mee met De Cultuurbus

Weet je al hoe het werkt?

Klik dan hieronder op 'culturele kaart' en laat je inspireren door de Zeeuwse instellingen waar De Cultuurbus in elk geval naar toe rijdt of reserveer direct een bus.

Aanvraagperiodes

Scholen en kunsteducatiecentra kunnen busritten in drie periodes per jaar aanvragen. Voor schooljaar 2023-2023 zijn - afhankelijk van het beschikbare budget - drie aanvraagperiodes vastgesteld: 

Schooljaar 2022-2023

  • periode 1: 1 september tot 30 september 2022;
  • periode 2: 1 tot 31 januari 2023; (vroegtijdig gesloten, per 20 januari 2023)
  • periode 3: 1 juni tot 30 juni 2023 (onder voorbehoud)

Aanvragen

  • De aanvraag voor De Cultuurbus gaat via het online aanvraagformulier.
  •  Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en getoetst aan de Algemene voorwaarden en uitgangspunten regeling Busvervoer cultuurbezoek. 
  • Ons streven is scholen binnen één week na de aanmeldperiode per e-mail te laten weten of hun aanvraag wordt toegekend of niet. Let op; wegens drukte kan het langer duren voordat u reactie krijgt. 
  • Scholen die in de tweede aanmeldperiode een aanvraag doen en dit in de eerste niet hebben gedaan, krijgen voorrang op scholen die bij de eerste aanmeldperiode busritten toegewezen hebben gekregen.

Afbeelding
Cultuurkwadraat, De Cultuurbus, cultuureducatie, Zeeland

Extra informatie over De Cultuurbus in het najaar 2022

Op het moment kan, door de hoeveelheid aanvragen, op dit moment niet gegarandeerd worden dat alle aangevraagde busritten daadwerkelijk kunnen gaan plaatsvinden. Busmaatschappijen kampen met een personeelstekort en hebben gedurende de coronamaatregelen een deel van hun vloot afgestoten. Dit geldt niet alleen voor Zeeland; ook bij andere soortgelijke initiatieven staan organisaties - helaas - voor dezelfde uitdaging als Cultuurkwadraat.

Dit alles wil zeggen dat scholen of centra die busritten hebben aangevraagd voor oktober of november 2022 waarvan nog niet duidelijk is of deze kunnen plaatsvinden, hierover binnenkort een bericht ontvangen.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt om teleurstelling te voorkomen: samen met de busmaatschappijen wordt bekeken hoe de planning zo optimaal mogelijk gerealiseerd kan worden. In overleg met de aanvragers proberen we culturele activiteiten te verplaatsen  naar een moment dat er wel een bus beschikbaar is.

Cultuurkwadraat

Ter inspiratie staan op de pagina Culturele kaart diverse Zeeuwse culturele instellingen die educatieve programma’s aanbieden binnen het leergebied Kunst & Cultuur van het SLO. Hier rijdt De Cultuurbus in elk geval naar toe. Wil je naar een andere locatie? Geef dat aan op het aanvraagformulier en wij checken of jullie bestemming ook opgenomen kan worden op de Culturele kaart.

Culturele kaart

Infographic Cultuurbus 2021

De Cultuurbus in 2021

 
We hebben de cijfers eens opgeteld en daaruit blijkt hoe onmisbaar de Cultuurbus is voor de scholen in Zeeland: maar liefst 6920 leerlingen hebben de Cultuurbus gepakt naar cultureel aanbod.
 

Ook leuk: de top van vijf musea die met de Cultuurbus werden bezocht: het Zeeuws maritiem MuZEEum, het Watersnoodmuseum, het Museum Veere, de Verzetstrailer in Oostburg, (een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam) en Terra Maris. Maar, er werden in totaal 47 unieke bestemmingen bezocht, dus ook andere musea en disciplines kwamen ruim aan bod! Het staat allemaal mooi weergegeven op de Cultuurbus 2021-infographic.

 

Meld je aan als bestemming

Om toegevoegd te worden aan de lijst van bestemmingen voor cultuurbezoek vragen we culturele instellingen een aanmeldformulier in te vullen.

Veelgestelde vragen

We hebben de belangrijkste veelgestelde vragen over de regeling Busvervoer Cultuurbezoek voor je verzameld.

Wat kan Cultuurkwadraat voor jou betekenen?

Wij richten ons op ontwikkeling en vernieuwing van het cultuuronderwijs, het bevorderen van de vakinhoudelijke deskundigheid van leerkrachten en het verbeteren van de relatie tussen scholen en culturele instellingen.